Knihy mého života

Knihy mého života

Od března do konce července měli možnost čtenáři odpovídat na anketu Deset knih mého života. Zajímalo nás, ke kterým knížkám se čtenáři rádi vrací, které je provázely životem či nějak ovlivnily. Do ankety se zapojilo 18 respondentů, častěji žen, z toho nejstarší účastnici je 92 let.

Čtenáři uváděli nejvíce díla klasických spisovatelů jako je E. M. Remarque, M. Waltari, H. Sienkiewicz či A. Jirásek.

U dotázaných se však objevují i jména současných úspěšných autorů, například Dan Brown, Adler – Olsen, L. Moriarty, E. Ferrante. Z českých pak nemohli chybět V. Vondruška, M. Váňová či A. Mornštajnová, jejíž román „Hana“ se vryl do srdcí čtenářů nejvíce a zvítězil tak v celé anketě. Ukazuje se také důležitost četby dětem, jelikož dotazující zavzpomínali i na dětské knížky, které jim rodiče četli například, když byli nemocní. Mezi spisovatele, kteří pomáhali utvářet naopak dospívání, můžeme jmenovat J. Foglara, J. Verna či S. Rudolfa.

Všech odpovědí si vážíme a děkujeme za vyplnění. Díky hojné účasti jsme se rozhodli v týdnu knihoven od 5. až 9. října uspořádat výstavu oblíbených knih a podělit se s vámi o výsledky z ankety. Přijďte se podívat a inspirovat, třeba si některá z vystavených knih najde cestu i k Vám. Výstava bude trvat do konce října.