Národní digitální knihovna – Díla Nedostupná Na Trhu (DNNT)

Národní digitální knihovna – Díla Nedostupná Na Trhu (DNNT)

Městská knihovna Neratovice uzavřela s Národní knihovnou smlouvu na využívání Národní digitální knihovny pro díla nedostupná na trhu. Registrovaní čtenáři knihovny Neratovice tak nyní mohou z domova studovat plné texty digitalizovaných dokumentů (knih, časopisů, novin atd.), nebo pro širší nabídku přímo z terminálu knihovny (vyhrazené PC u prvního pultu)

Jak postupovat?

  • nutné aktivní roční zápisné v knihovně a znát své přihlašovací údaje do online katalogu, tedy čtenářského online konta.
  • na stránkách https://ndk.cz/ klikněte vpravo nahoře na Přihlásit
  • prostudujte a souhlaste s podmínkami užití
  • vyberte možnost: Přihlásit knihovním účtem / eduID
  • ze seznamu vyberte: Městská knihovna Neratovice
  • přihlaste se stejnými údaji, které používáte pro přihlášení do online katalogu knihovny v Neratovicích

Plný návod: https://ndk.cz/faq (sekce přihlášení pomocí eduID)

Co je Národní digitální knihovna (NDK)?

Národní digitální knihovna (dále také jen “NDK”) nabízí ve svém segmentu DNNT – Díla nedostupná na trhu plné texty dokumentů (knih, časopisů, novin atd.) vydaných na území České republiky do roku 2007 (periodika – vydání do roku 2011). Jedná se o dokumenty, které jsou chráněny autorským zákonem (tj. neuplynulo 70 let od smrti autora) a které nejsou dostupné na trhu, a to včetně dalších vydání, případně i upravených nebo elektronických. Kromě toho jsou z rozhraní NDK přístupné plné texty dokumentů, které jsou z hlediska autorského práva volné. Služba NDK-DNNT je poskytována na základě licenčních smluv Národní knihovny ČR s kolektivními správci DILIA a OOA-S.

Jaké služby jsou poskytovány?

Možnost čtení plného textu dokumentu pro individuální uživatele prostřednictvím vzdáleného přístupu. Je zakázáno zhotovení digitální i tiskové kopie. Porušení tohoto zákazu je důvodem k pozastavení poskytování služby až do odvolání a případně i k sankcím za spáchání autorskoprávního deliktu porušením autorského zákona. Podmínkou služby je registrace uživatele v knihovně.

Knihy (monografie)

  • Knihy vydané do roku 2003 včetně budou přístupné dálkovým přístupem online.
  • V režimu terminálového zpřístupnění za roky 1990-2002 zůstane 2 085 děl vyřazených nakladateli již dříve v souladu s Memorandem o spolupráci se SČKN z online přístupu. O možností zpřístupnění těchto děl dálkovým přístupem online budou probíhat jednání se Svazem českých knihkupců a nakladatelů.
  • V souladu s novelou autorského zákona č. 121/2000 Sb. budou ze zpřístupnění zcela vyřazena díla vydaná v letech 2004-2007, která byla doposud zpřístupňována pouze na terminálu na místě samém v prostorách knihovny. Výše uvedená novela stanovila, že za dílo nedostupné na trhu v podobě knihy je možné považovat dílo, u kterého uplynulo 20 let od jeho vydání. Jedná se o cca 22 200 děl vydaných v letech 2004-2007.

Periodika (časopisu, noviny)

  • Periodika vydaná do roku 2013 včetně budou dostupná dálkovým přístupem online.