Luštěte s námi – 75. výročí úmrtí Eduarda Basse

Luštěte s námi – 75. výročí úmrtí Eduarda Basse

Letos 2. října uplyne 75 let od úmrtí významného českého spisovatele Eduarda Basse. Rádi bychom čtenářům připomněli trochu zábavnější formou jeho život a dílo. Připravili jsme si pro vás krátké povídání o tomto významné autorovi, které vám poslouží jako nápověda pro křížovku s tajenkou.

Zúčastnit se můžete vyplněním:

Tajenku nám pošlete na e-mail info@knihovnaneratovice.cz

Během listopadu proběhne slosování správných odpovědí a tři výherci dostanou hezkou knižní cenu. Můžete se zúčastnit do konce října.

Eduard Bass a jeho životní pouť

Spisovatel Eduard Bass, vlastním jménem Eduard Schmidt, se narodil 1. ledna 1888 na Malé Straně.

Po maturitě na reálce pracoval nejprve jako obchodní zástupce otcovy firmy, ale více ho lákalo kabaretní umění.

Začínal jako satirický zpěvák v kabaretu Červená sedma, zprvu na zapřenou pod jménem Bass. Tento pseudonym pak začal užívat trvale. Kabarety se staly Eduardovou láskou. Spolupracoval s nimi jako zpěvák, recitátor a autor písňových textů. V letech 1918-20 dokonce vedl jako ředitel literární kabaret Červenou sedmu. Přispíval také do humoristických časopisů, například Humory či Šibeničky.

Později profesionální dráhu kabaretiéra vyměnil za činnost žurnalistickou. V letech 1920-42 pracoval v redakci Lidových novin. Zvládl všechny žurnalistické žánry, byl tvůrcem tzv. rozhlásků, veršovaných komentářů ke dni. Od roku 1933 působil jako šéfredaktor Lidových novin.

Znalost různých forem městské lidové zábavy i života umělecké bohémy ovlivnila i Bassovu literární a žurnalistickou činnost. Jeho vrcholným beletristickým dílem je román Cirkus Humberto z prostředí cirkusu a varieté. Bass napsal tento román už jako umělecky vyzrálý prozaik a známý novinář. Vytvořil tak jedinečnou poctu všem cirkusákům a kabaretiérům, k nimž kdysi patřil. Román Cirkus Humberto se dočkal i filmového zpracování, v československo-německé koprodukci byl natočen stejnojmenný jedenáctidílný seriál pod vedením režiséra Františka Filipa.

Tematicky odpovídá románu i povídkový cyklus Lidé z maringotek a velké obliby dosáhl i román pro mládež Klapzubova jedenáctka, ve své podstatě moderní sportovní pohádka.

Eduard Bass zemřel 2. října 1946. Pochován je na Vyšehradském hřbitově a na známém pražském náměstí (název ukryt v tajence) můžeme nalézt také pamětní desku s reliéfem jeho podoby.