Design jedlé přírodní zahrady

Design jedlé přírodní zahrady

přednáška Petry Vodenkové

Čtvrtek 4. dubna od 18 h

Vstupné 70 Kč

Co je jedlá přírodní zahrada?

Ekozahrady, biozahrady, permakulturní i přírodní zahrady se snaží odkoukat, jak to dělá příroda. Taková zahrada je různorodá, produktivní, stabilní, trvalá, odolná, samoudržitelná, efektivní. Podle stejných zásad lze tvořit zahradu, kde panuje přírodní harmonie a rovnováha.

Až do roku 1945 byla většina evropských konzumentů zároveň pěstiteli, dokonce i obyvatelé měst měli svůj záhumenek nebo zahrádku se záhony. Ještě v pokročilém 19. století by si žádný architekt nedovedl představit rodinný dům bez záhonů se zeleninou.

Ovocné stromy rostly přímo před okny a malý sad na dvorku patřil k samozřejmostem podobně jako dnes připojení k elektrické nebo vodovodní síti. Bez ohledu na to zda šlo o činžák nebo palác boháčů.

Jedlá přírodní zahrada voní, bzučí, zpívá, chutná, je jedinečná a lze ji vnímat všemi smysly.

Petra Vodenková, zkušená designérka přírodních zahrad, lektorka a propagátorka tvorby jedlých přírodních zahrad

Tvoří návrhy jedlých přírodních zahrad i jednotlivých záhonů s důrazem na plodící dřeviny a jedlé byliny. Přednáší o jedlých trvalkách, netradičních plodících dřevinách, půdě a přírodních zahradách. Certifikuje přírodní zahrady.

Má teoretické znalosti, ale především spoustu zkušeností z vytvořených zahrad, vlastní zahrady a hektarového pozemku. Jejím cílem je tvořit design, který respektuje přírodní procesy a zároveň poskytuje hojnost ovoce, ořechů, léčivých a jedlých bylin nejen nám, ale i všem organismům a živočichům se kterými prostor sdílíme a díky nimž to celé funguje.


Rezervace míst: 315 682 307 nebo info@knihovnaneratovice.cz

Během akce se mohou pořizovat zvukové a obrazové záznamy určené k propagaci knihovny.